::Tabung::

Friday, June 17, 2011

Puding Roti Yang Dibakar.


Assalamualaikum.

 

So, hari ni saya nak kongsi resepi yang saya try buat sendiri kat rumah.  Actually, resepi ni dah lama dah publish tapi kat blog lagi satu. Sekarang ni saya just nak tumpukan pada satu blog je jadi saya amek resepi ni letakkan dekat blog ni. Blog yang satu lagi tu maybe akan dipadam sedikit demi sedikit. :)

 

 

Bahan-bahan untuk buat Puding ni adalah:

  •  4 keping roti disapu mentega
  • 450ml susu segar 
  • 3 biji telur
  • 25g gula
  • 1 sudu besar tepung kastard
Cara-caranya pula :

1. Potong roti kecil2.pastu masukan dalam loyang.

2. Susu segar dipanaskan tapi jgn sampai mendidih.klu xda susu segar,leh pkai susu pekat tp campur dgn air secukup rasa.

3. Kemudian ambil telur dan gula,masukkan dlm mangkuk kemudian pukul sampai kembang.

4. Lepas dah kembang,leh masukkan susu panas td.

5. Kemudian masukkan tepung kastard.kacau lg.

6. Dah siap semuanya, leh la tuang atas roti dan dibiarkan selama 15minit.

7. Acuan td dibakar selama 20 hingga 30 minit dengan suhu 180 darjah celcius.

8. Klu nak lg sedap, masukkan puding dlm peti sejuk..


 *ni adunan yang belum dibakar.*

*ni plak yg dh siap bakar*



SELAMAT MENCUBA

16 comments:

  1. emak i selalu buat..
    mmg sedap pun.
    :)

    ReplyDelete
  2. nampak sedap...
    ninie amek resipi nie..
    nak try wat..
    tggu ninie tunjuk kat blog t tau sis..

    note: tanks tok resipi..tak sabar nak try !! (n_n)

    ReplyDelete
  3. Yete cedap...xpernah mkn...huhuhu...nanti boleh la try...

    ReplyDelete
  4. wah.simple and mudah nak buat..boleh try ni..;)

    ReplyDelete
  5. yummy..yummy..cedapnyer..nak kena try ni..cam sonang jer..:)

    ReplyDelete
  6. sedapnye..pernah buat gak..tertiba rasa nak buat lagi..banyak roti kat rumah ni

    ReplyDelete
  7. macam sedap je...nanti i nak try lah... =)

    ReplyDelete
  8. halu...halu...

    contest yg terpilih ialah---> : sini

    jgn lupa join tau :)))

    ReplyDelete
  9. bestnye..suke jugak wat ni..nyum2

    ReplyDelete
  10. whoaahh ! suke ohh puding nie. dulu ibu penah wat. tp skang bile suh die wat die lupe resipi. tenkkss dear.! ^_^

    ReplyDelete
  11. Lom penah rase g.. Nak try buat larr

    ReplyDelete
  12. gulppp gulppp..nak buat tp MALAS! haha

    ReplyDelete
  13. wooww.. macam sedap.. huhuhu..

    ReplyDelete

::Tabung Rumah::