::Tabung::

Thursday, March 18, 2010

WI-FI


Wi-Fi  adalah teknologi WLAN (Wireless Local Area Network). Ia menyediakan wayarles kelajuan tinggi dengan  sambungan jarak pendek antara peranti elektronik seperti laptop, PDA atau telefon dan berdekatan pusat acsess Wi-Fi iaitu peranti keras khas disambungkan kepada rangkaian kabel.

*ehsan en.google*


Ada beberapa jenis varian dari 802.11. Yang baiasa digunakan  adalah 802.11b,dimana ia menyediakan kelajuan sehingga 11 Mbps. Manakala 802.11g dan 802.a merupakan versi lebih laju. Kebanyakkan produk 802.11g dan 802.11a adalah serasi dengan 802.11b yang asli.

Wi-Fi biasanya jauh lebih laju daripada teknologi data yang beroperasi melalui rangkaian selular seperti GPRS, EDGE, 1xRTT, HSDPA, dan EV-DO.

Walaubagaimanapun, ia mempunyai rangkaian yang jauh lebih pendek. Wi-Fi hanya disediakan dalam jumlah yang kecil, iaitu daerah tertentu yang disebut "hot spot". Selain daripada beberapa syarikat atau kampus pendidikan, rangkaian Wi-Fi ini tidak begitu meluas. Julat khas untuk pusat akses WI-FI biasanya sekitar 100-300 meter dalam bilik dan boleh melangkaui sehingga 2000 kaki di luar rumah.

*ehsan en.google*

Kebanyakan Wi-Fi beroperasi pada frekuensi 2.4 GHz tanpa kelulusan. Ia adalah sama seperti Bluetooth dan beberapa telefon cordless. 802.11a beroperasi pada frekuensi tanpa kelulusan 5 GHz band.

Jaringan Wi-Fi dapat ditentukan dan dikendalikan oleh sesiapa sahaja, dengan rangkaian yang berbeza. Sebuah tempat awam (hot spot) di lapangan terbang atau kedai kopi mungkin perlu dibayar mengikut jam. Manalaka sebuah hotel mungkin menawarkan wi-fi percuma kepada para tetamu. Sebuah syarikat atau universiti pula mungkin menawarkan on-premis akses bebas untuk pekerja / mahasiswa yang berdaftar. Dan sebuah rumah boleh menetapkan rangkaian mereka sendiri dimana hanya mereka sahaja yang boleh menggunakan WI-FI.

 Kebanyakan sambungan Wi-Fi adalah diantara peranti telefon dan pusat akses, ia juga memungkinkan untuk mencipta sebuah "ad-hoc" rangkaian secara langsung antara dua atau lebih peranti, tanpa pusat akses.

Wi-Fi merupakan tanda dari Wi-Fi Alliance, sebuah persatuan industri yang tidak mementingkan keuntungan.
Spesifikasi teknikal IEEE bagi Wi-Fi adalah 802.11.


1 comment:

::Tabung Rumah::